Actueel

Binnen deze rubriek vindt u informatie over recentelijk gemaakte schilderijen, nieuwe wenskaartontwerpen en de aankondiging van exposities.

N I E U W E  S C H I L D E R I J E N  en  W E N S K A A R T O N T W E R P E N

U P D A T E S

UPDATE: 8 november 2018
Geschilderde/geschreven columns

Iedere week verschijnt de rubriek ‘De tekeningen van Wim Romijn’ in een Groningse regionale krant. De verhalen kunnen ook buiten deze regio gelezen worden door als volgt te handelen:
klik op deze link Het Streekblad, dan verschijnt er binnen het kader van de krant een vergrootglas; dit aantikken (‘Doorzoek het nieuws’) en de naam Wim Romijn intikken. Niet alleen het laatst gepubliceerde verhaal verschijnt, maar ook die van oudere data.
De thema’s zijn: Paarden, natuur, klassiek landleven en kunstenaarschap.

 

UPDATE: 8 oktober 2018
Er is een nieuw schilderij toegevoegd (Rammelaars en Moerhazen).

 

UPDATE: 31 juli 2018

Shetlandermerrie met veulen

Dorstig Shetlanderveulen probeert zijn moeder te laten opstaan opdat het kan drinken.

 

UPDATE: 25 juli 2018

Bloedhond/Foxhound

HONDEN:

In mijn platenboeken nam ik altijd verhalen over honden op. Vanaf 2011 (het jaar waarin mijn laatste boek verscheen) heb ik geen honden meer geschilderd. Twee ontmoetingen zijn voor aanleiding geweest om nog eens honden in beeld te brengen.
Zodra ik het autoportier open dringt hij zich telkens aan mij op, deze overvriendelijke gekruiste Staby-/Wetterhoun. Meerdere keren bracht ik een bezoek aan zijn baas, een Friese veehouder met een warm hart voor de natuur. Samen, vanuit kijkhutten, weide- en waadvogels observeren aan de rand van plasdrassen (onder water staande landerijen). Op een van deze dagen zag ik de houn naast de regenput zitten. Lange tijd luisterde hij, af en toe met een schuin koppie, aandachtig naar het geluid dat de miezelregen in de put veroorzaakte.
De gekruiste Bloedhond/Foxhound was helemaal vanuit Zuid-Holland naar Groningen gekomen om vakantie te vieren. Bij het warme weer deed hij niets liever dan vanaf een bruggetje een duik nemen in een brede sloot.

 

UPDATE: 5 juli 2018

Overrompeling

Overrompeling tijdens het veldwerk

OVERROMPELING

Het moet er maar van komen, de veehouder trekt de stoute schoenen aan. Twee 2-jarige trekpaardmerries worden vandaag beleerd. Voor de eerste keer zijn zij ingespannen voor de cultivator (werktuig om de akkergrond te breken); in het midden loopt de 4-jarige Vanessa in de rol van instructrice. Al lopen de jonge paarden nog met onvaste benen, het cultivateren gaat probleemloos. Deze mastodonten met hun onvoorstelbare lichaamskrachten, blijven rustig en doen geen enkele poging om los te breken. Zomaar willekeurig worden er haken geslagen waarbij de leidmerrie de twenters in de goede richting duwt en trekt. Overkruisen of overstappen, zo gracieus als alleen schaatsers dat kunnen. Na een halfuurtje worden de paarden losgekoppeld en komen voor de ploeg te staan, die dieper inwerkt en daardoor meer wrijvingsweerstand biedt. In het geaccidenteerde terrein verrassen de paarden en een haas elkaar. Bij deze overrompeling zet de haas het op een lopen, de jonge paarden houden even de pas in om vervolgens onverstoorbaar verder te gaan. Dergelijke taferelen nam ik ook waar bij andere aanspanningen met trekpaarden. Bij het veldwerk was er niets dat hen uit balans kon brengen; niet die haas in dekking die eensklaps vlak voor hun hoeven weg stoof en ook niet die fazantenhaan die vanuit de akkervegetatie met gekakel, klapwiekend en snorrend bijna loodrecht voor hun neuzen opsteeg. Een ander driespan dat sleepwerk verrichtte langs een boerensloot, negeerde volkomen de overdreven schrikreactie van een koppel wilde eenden dat vanachter het slootriet luid snaterend, met zwiepende vleugelslagen tegen het water, op de wieken ging.

 

UPDATE: 15 februari 2018

Het aanbod van ‘Algemene wenskaarten’ is vandaag aangevuld met
– 14 ontwerpen voor verjaardagskaarten kinderen en
–   2 ontwerpen voor Valentijnskaarten. Deze kaarten zijn evenzeer bruikbaar als ‘ongedagtekende’ uitingen van liefde of vriendschap.

Op verzoek kunnen reproducties (ook posterformaat) van schilderijen en kaarten die op mijn website zijn geplaatst, geleverd worden. In de categorie ‘Reproducties‘ is een aantal formaten van reproducties op papier opgenomen. Desgewenst worden reproducties op canvas gedrukt. Met behulp van het contactformulier maakt u uw wens kenbaar.

 


UPDATE: november 2017:  Start O N L I N E  U I T G E V E R I J

Reclamebord Wim Romijn Art Uitgeverij

Met veel plezier werk ik aan ontwerpen voor kerstkaarten, al voelt het vreemd aan sneeuw te schilderen in de zomer. Tot nu toe droeg ik de uitgeefrechten van de ontwerpen over aan uitgeverijen, de originele schilderwerken bleven mijn eigendom. Jaren geleden kon het nog lucratief zijn om kerstkaarten te laten uitgeven. Zo wist een uitgeverij van vier van mijn ontwerpen binnen een tijdsbestek van drie maanden meer dan een half miljoen kerstkaarten om te zetten. Uitgeverijen betaalden mij een vast bedrag per ontwerp plus een royalty voor elke verkochte kaart. Kom daar maar eens om in de huidige tijd. Fusies en faillissementen in de uitgeverswereld hebben de spoeling dun gemaakt. Illustratoren en fotografen zijn nu afhankelijk geworden van enkele grote uitgeverijen. Als er vandaag de dag al interesse bestaat in nieuwe ontwerpen voor kerstkaarten (grote internationale uitgeverijen beschikken over databanken waarop een miljoen of meer afbeeldingen -veelal foto’s- zijn opgeslagen) dan beperkt het zich tot betaling van geringe vergoedingen, meestal een vast bedrag voor elke foto of illustratie ongeacht het aantal verkochte kaarten.
Om deze reden ben ik op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid om mijn ontwerpen voor kunstkaarten op de markt te brengen. Vanaf 1 november 2017 breng ik in eigen beheer een grote verscheidenheid aan wenskaarten (kerstkaarten en andersoortige kaarten, thema’s landleven en natuur) uit en dit is mogelijk geworden door de samenwerking met een gerenommeerd grafisch bedrijf, Synergon Druk & Print uit Winschoten, dat naast de productie de verzending voor zijn rekening neemt. Werden voorheen mijn wenskaarten door vertegenwoordigers aan boekhandels, musea en warenhuizen verkocht, nu zullen de op mijn website geplaatste kaarten uitsluitend online verkrijgbaar zijn.
Bij een prijs van € 1,45 (inclusief btw) per kaart met enveloppe is de minimale afname gesteld op acht stuks in totaal en er dient rekening te worden gehouden met een bijdrage in de verzendkosten van € 1,95 (incl. btw) per zending ongeacht het aantal bestelde kaarten. Er is gekozen voor een zware kwaliteit papier, doch het gewicht van de kaart met enveloppe blijft onder 20 gram. Na ontvangst van het factuurbedrag zal de levertijd ongeveer 7 werkdagen zijn.

Wenst u kaarten met een eigen tekst, dan kunt u dit via het contactformulier kenbaar maken. Het op de kerstkaarten geplaatste woord ‘Prettige’ kan eventueel vervangen worden door ‘Zalige’ of ‘Gezegende’ zonder bijkomende kosten.

Ook wanneer u belangstelling heeft voor een reproductie van een origineel schilderwerk dat op mijn website is geplaatst, dan gelieve u dat op het contactformulier aan te geven. Na overleg met de drukkerij ontvangt u een prijsbepaling. De (foto)formaten lopen op van 10 x 15 cm tot 60 x 80 cm.